جوش شیرین

برای شناخت اثرات مثبت استفاده از جوش شیرین در غذای طیور، آزمایشات متعددی در طی سالها توسط پژوهشگران صورت گرفته است که به چند مورد از این آزمایشات و روش عملی استفاده از جوش شیرین در مرغداریهای گوشتی، اشاره میشود.

Mongin در سال 1968 از این ترکیب بعنوان ماده‌ای که قادر بر تامین سدیم و بی کربنات مورد نیاز طیور بوده و PH خون را تثبیت میکند، نام برده است.

Damron  در آزمایش خود در سال 1986 نتیجه می گیرد که سدیم موجود در جوش شیرین بهاندازه سدیم نمک، قابل استفاده برای طیور می باشد، ولی به این نکته نیز اشاره می کند که در صورت جایگزین کردن درصدی از نمک با جوش شیرین در دان، درصد کلر از نظر وزنی حدود 1.5 برابر کاهش خواهد یافت. ( با توجه بهاینکه وزن اتمی کلر حدود 1.5برابر سدیم  میباشد ).

پژوهشگر دیگری بنام Baker و همکارانش در سال 1979 اعلام کردند که جوش شیرین به مقدار 1.5 درصد در فرمول مخلوط کریستال اسید آمینه استانداردی که در ایالت ایلی نوی آمریکا به مصرف طیور میرسد، باید وجود داشته باشد.

آنتی کوکسیدیال ( ضد کوکسیدیوز ) موننزین ( Monensin ) در دوزهای بالاتر از پیشنهادی، سبب کاهش سدیم می شود. .Jensen در سال 1982 نشان داد که در چنین مواقعی، افزودن سدیم قادر به رفع کمبود این یون نمی شود ولی جوش شیرین می تواند این کمبود بوجود آمده را بر طرف کند.

در این آزمایش، مقدار 160 گرم موننزین در یک تن دان ( 160 PPM ) و بی کربنات سدیم، کربنات پتاسیم و نمک مورد آزمایش قرار گرفتند.

افزودن جوش شیرین سبب افزایش قابل ملاحظه رشد در 4 هفتگی گردید. بی کربنات پتاسیم اثر کمتری در مقایسه باجوش شیرین در بهبود رشد داشته و نمک تاثیر مثبتی را بهمراه نداشت.

در یک بررسی که توسط Merrill از چگونگی وضعیت مصرف جوش شیرین در مزارع پرورش نیمچه های گوشتی در اروپای غربی بعمل آمده و در سال 1993 نتایج آن اعلام گردید، نشان میدهد که در اکثر این مزارع، بی کربنات سدیم مورد استفاده قرار میگیرد. این بررسی همچنین نشان داد که در فرمول های دانی که علاوه بر کنجاله سویا، پودر ماهی نیز مورد استفاده قرار میگیرد، مقدار 2 کیلوگرم بی کربنات سدیم به اضافه یک کیلوگرم نمک بمصرف میرسد، ولی مقدار مصرف بی کربنات سدیم در فرمول دان بدون استفاده از پودر ماهی تا 4 کیلوگرم نیز میباشد.

 

نتیجه و موارد استفاده

1-      بی‌کربنات سدیم یا جوش شیرین بطور گسترده‌ای در صنعت طیور گوشتی اکثرکشورها مورد استفاده قرار می‌گیرد .

2- مصرف جوش شیرین همراه با آنتی‌کوکسیدیال‌های آینوفور ( موننزین – سالینومایسین ) سبب پیشگیری بهتر از کوکسیدیوز در مقایسه با مصرف این آنتی‌کوکسیدیال‌ها به تنهایی و بدون استفاده از جوش شیرین میشود. (اثرسینرژیسم )

3- در مورد اثر سینرژیسم جوش شیرین با آنتی‌کوکسیدیال‌ها، مشخص نیست که آیا یون سدیم(Na+) و یا بی‌کربنات ( Hco3) هر کدام به تنهایی و یا با هم اثر می‌کنند.

4- در صورت استفاده از جوش شیرین در دان نیمچه‌های گوشتی، 2 تا 3 کیلوگرم در یک تن دان بیشترین تاثیرات مثبت را بهمراه می‌تواند داشته باشد.

5- در تمام گروههای مورد آزمایش که جوش شیرین با آنتی‌کوکسیدیال‌های موننزین و سالینومایسین مصرف شد ، بهبود عملکرد بوجود آمد.

?>