دلایل استفاده از فرمکتو در جیره روزانه طیور:
1-توسعه پرزهای روده ای
افزودن فرمکتو به جیره طیور تازه هچ شده موجب بهبود فعالیت سیستم گوارشی می گردد که این امر منجر به افزایش تولید متابولیتهای باکتریایی ( اسید چرب فعال) می شود. این موضوع مرتبط با افزایش اندازه پرزهای روده ای می باشد که منجر به بهبود هضم و جذب میگردد.
2-افزایش جذب انرژی و پروتئین
3-تقویت و بهبود سیستم ایمنی:
جوجه هایی که در جیره آنها فرمکتو استفاده میشود نسبت به گروه شاهد دارای افزایش چشمگیری در ایمونوگلوبولین در دوازدهه خود در هنگام مراجعه با عفونت سالمونلایی بودند.
4- افزایش در جذب مواد معدی مخصوصا کلسیکم و فسفر
5- تداوم در افزایش وزن به هنگام استرس
فرمکتو علاوه بر موارد فوق موجب افزایش توسعه روده و باکتریهای مفید در هنگام استرس و بروز کوکسیدیوز می گردد.
6- کاهش سندرم آسیت
آزمایشات اخیر نشان داده فرمکتو به صورت معنی داری موجب کاهش سندرم آسیت در جوجه های گوشتی شده است. احتمالا فرمکتو موجب کاهش مصرف اکسیژن توسط بافت روده شده تا اکسیژن بیشتری برای سایر بافتها در دسترس باشد.
7- حذف رقابتی
فرمکتو غذای مناسبی برای باکتریهای مفید روده است و موجب برتری جمعیت میکربی مفید روده می گردد بطوریکه جایگزینی آنها در روده موجب از بین رفتن یا کاهش باکتریهایی که پتانسیل ایجاد بیماری را دارند میشود.
8- کاهش سرعت عبور مواد خوراکی
فرمکتو موجب کاهش سرعت عبور مواد خوراکی در سیستم گوارشی می شود که این امر میتواند به هضم و جذب بیشتر مواد خوراکی کمک نماید.
9- افزایش یکنواختی گله
نتایج آزمایشات مختلف نشان داده است جوجه هایی که در جیره روزانه خود فرمکتو مصرف می نمایند دارای یکنواختی بیشتری نسبت به گروه شاهد هستند.
10- مهار باکتری سالمونلا
در جوجه های جوان، میکروفلور به طور کامل توسعه نیافته و توان مقابله با باکتریهای بیماریزا را ندارد. آزمایشات مختلف نشان داده فرمکتو موجب توسعه میکروفلور روده به سمت باکتریهای مفید شده ومانع از رشد باکتریهای مضر چون سالمونلا می گردد.
11- افزایش تقریبا 100 برابر گونه های مفید لاکتوباسیل به همراه افزایش تولید باکتریوسین
در حضور فرمکتو باسیلوسها رشد و تکثیر بیشتری داشته و میزان زیادی باکتریوسین تولید میکنند که ترکیبات ضد میکروبی طبیعی هستند و مانع رشد و تکثیر باکتریهای مضر در هنگام استرس و بروز کوکسیدیوز می گردند.
فرمکتو جایگزین مناسب برای آنتی بیوتیک ها
پری بیوتیک ها در شرایط پیشگیری به عنوان جایگزینی مناسب برای آنتی بیوتیک ها محسوب می شوند. در مطالعه اثر آنتی بیوتیک فلاوومایسین (Flavomycin) و فرمکتو بر اکولوژی سکوم در جوجه های تازه هچ شده مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشون داد هر چند هر دو ماده میکروفلور روده را تقویت می کنند اما ستفاده از فرمکتو مزایای بیشتری همچون افزایش جذب مواد مغذی و کاهش خطر مقاومت دارویی را در پی دارد. استفاده از فرمکتو نیاز به آنتی بیوتیک ها را به عنوان دز پیشگیری از بین می برد و این امر در نهایت به سلامت جامعه انسانی کمک خواهد نمود.
تاثیر فرمکتو بر عملکرد مرغهای مادر و تخم گذار
1-آماده شده بهتر جوجه های مادر جوان برای تولید
2-افزایش تولید
3- بهبود ضریب تبدیل
4- افزایش یکنواختی گله قبل از تخم گذاری
4- عاری نگه داشتن گله مادر از سالمونلا
5- کاهش تلفات
7- کاهش اثرات منفی ناشی از عوامل استرس زا
8- افزایش قابلیت هضم مواد مغذی
9- اقتصادی تر شدن تولید
تاثیر فرمکتو در آبزیان
فرمکتو از طریق افزایش جمعیت میکروارگانیسم های مفید روده، موجب سلامت دستگاه گوارش در آبزیان شده و عوامل زیر را موجب میگردد.
1- افزایش رشد
2- بهبود ضریب تبدیل
3- تقویت سیستم ایمنی
4- کاهش تلفات
خصوصیات دیگر فرمکتو
1- دارو نیست
2- ماده شیمیایی نیست
3- دارای فیبرمیسلیوم می باشد که موجب افزایش حجم روده میگردد
4- سلول زنده ندارد و در شرایط محیطی مختلف پایدار است.
5- برخلاف پروبیوتیکها ، آنتی بیوتیک ها روی آنها اثر نمیگذارند و آنها را از بین نمی برند
6- پایدار در شرایط پلت کردن و اکسترود نموده خوراک
7- حداقل سه سال ماندگاری
8- دوره منع مصرف ندارد
نکات مهم در صرفه جویی اقتصادی در هنگام استفاده از فرمکتو در جیره
1- افزایش حداقل 50 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم به هر کیلوگرم جیره توسط فرمکتو
2- افزایش حداقل 0/5 درصد پروتئین به هر کیلوگرم جیره در زمان استفاده از فرمکو
3- کاهش تلفات
4- افزایش میانگین وزن، یکنواختی گله و بهبود ضریب تبدیل
5- کاهش هزینه مصرف آمونیاک
مقدار مصرف فرمکتو
1- جوجه های گوشتی تا 21 روزگی —> 1800-1600 گرم در هر تن خوراک و سپس تا آخر دوره 1000-850 گرم در هر تن خوراک
(طبق آزمایشات انجام شده در ایران 1800-1500گرم از 1 تا 21 روزگی جوجه های گوشتی بهترین عملکرد را نشان داده است.)
2- مرغهای مادر و تخم گذار—> از 1 روزگی تا 20 هفتگی 1400-1300 گرم و از 21 روزگی تا آخر دوره 1000-850 گرم در هر تن خوراک
3- بوقلمون در سنین آغازین—> 1800-1600 گرم و در دوره های رشد پایانی 1000-850 گرم در هر تن خوراک
4- آبزیان—-> 2 کیلوگرم در هر تن خوراک